Project Description

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός ήταν ο  βασικός Χορηγός Επικοινωνίας στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα, Του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014 (www.neamethodos.gr).

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου συναυλία για την λήξη του συνεδρίου:

Συναυλία από το μουσικό συγκρότημα του Χρίστου Τσιαμούλη με έργα Ρωμηών συνθετών μέσα από τη σημειογραφία της βυζαντινής μουσικής

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν μουσικοί, για να αποδόσουν έργα και τραγούδια συνθετών που έγραψαν στη βυζαντινή παρασημαντική, και όπως μας παραδόθηκαν μέσα από τη Νέα Μέθοδο Γραφής που το 2014 εορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων.

Εκτελέσθηκαν έργα μεταξύ άλλων Δημητρίου Καντεμίρη, Ζαχαρία Χανεντέ, Πέτρου Πελοποννησίου, Ιωάννη Κυριαζή, Νικολάκη και Αλέκου Μπατζανού.