Project Description

Προ ημερών ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ι. Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, με μεγάλη επιτυχία. Το Συνέδριο διεξήχθη μεταξύ 18-19 Νοεμβρίου 2016, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και τελούσε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών.

dsc_3964

Την έναρξη του Συνεδρίου κόσμησαν με την παρουσία τους πολλές προσωπικότητες από τον εκκλησιαστικό και τον εν γένει δημόσιο χώρο. Πολλοί επίσκοποι, πρεσβύτεροι και μοναχοί συναριθμήθηκαν στο ακροατήριο, ενώ παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως και προσωπικότητες από το διπλωματικό χώρο.

dsc_4410

Κατά τις Ομιλίες τους, οι Εισηγητές εξήραν την πρωτοβουλία των διοργανωτών να αναδείξουν και εν τοις πράγμασι να τιμήσουν μια από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες του Νεωτέρου Ελληνισμού. Μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες, επίσης, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν την προσφορά του «κλεινού» Ευγενίου, όπως ήταν γνωστός ο τιμώμενος για πολλές δεκαετίες μετά την κοίμησή του στις τάξεις των Ελλήνων λογίων. Προβλήθηκε ως θεολόγος, επιστήμονας, φιλόσοφος και διδάσκαλος του Γένους.

img_9947-copy

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία κατά τις δύο πνευματικά γόνιμες αυτές ημέρες να γευθούν δείγματα και στοιχεία της προσφοράς του Βουλγάρεως στους χώρους της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών και της Φυσικής, και στην Παιδεία του Γένους συνολικά. Πολλές συμβολές από τους έγκριτους ακαδημαϊκούς και ειδικούς Ομιλητές αναφέρθηκαν επισταμένως στη διακονία του Ευγενίου στις τάξεις της Εκκλησίας και της Παιδείας, αλλά και στο φιλέρευνο και φιλομαθές πνεύμα του, που τον έφερε αντιμέτωπο με πολλές αντιπάθειες αλλά και σε συνάντηση με πολλούς διάσημους σοφούς της Ευρώπης.

img_9897-copy

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλήθηκε επίσης μία ταινία/ντοκιμαντέρ για τον Ευγένιο Βούλγαρη, το οποίο αποτελεί παραγωγή της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Όλες οι Ομιλίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και θα προβληθούν το προσεχές διάστημα από τις σελίδες της «Πεμπτουσίας».