Project Description

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Παλλάς” στην Αθήνα η Μουσική Εσπερίδα και Εκδήλωση «Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμηση του».

Την Μουσική Εσπερίδα χαιρέτησε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και ακολούθησαν οι εισηγητές Αχιλλέας Χαλδαιακης, Καθηγητής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ματθαίος Βατοπαιδινος, (1774-1849): ο εν μουσικοίς παρρησιαστικος», Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ματθαίος Βατοπαιδινος: Μεταξύ παλαιάς και νέας μεθόδου. Ένας πολύτιμος οδηγός Ψαλτικής» και Κωνσταντίνος Λαναράς, Μsc Μουσικολογίας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Δοξαστάριο Αποστίχων-Πανηγυρική: η μελοποιητική δεινότητα του Ματθαίου Βατοπαιδινού».

Στην Μουσική Εκδήλωση που ακολούθησε, χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου με θέμα: «Η ψαλτική τέχνη στη λατρεία- Συμβολή Ματθαίου Βατοπαιδινού».

Εν συνεχεία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν περίτεχνα μέλη του τιμώμενου Αγιορείτη μελοποιού.

Έψαλλε ο «Χορός Αγιορειτών Πατέρων» με χοράρχη τον Γέροντα Δαμασκηνό Νεοσκητιώτη, οι «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με Χοράρχη τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη και η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» με Χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου, και οι μονοφωνάρηδες Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε., Ιωάννης Χασανίδης, Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γαλάνης, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτικής «Κλείδα» και Γεώργιος Κωνσταντίνου, Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Καθηγητές, Μουσικοδιδασκαλοι, Κληρικοί, Ιεροψάλτες και πολλοί φιλόμουσοι, οι οποίοι αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και γέμισαν την αίθουσα του θεάτρου Παλλάς.