Project Description

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός στα πλαίσια της ευόδωσης των σκοπών του δηλαδή την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων, εγκαινιάζει διετές πρωτοποριακό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης στην Εκκλησιαστική μουσική (Π.Ε.Κ.Ε.Μ.) με ειδίκευση στην Ψαλτική όπου διδάσκουν καθηγητές πανεπιστημίων, κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων και μουσικοί εγνωσμένης αξίας και παρουσίας.  Η ανάγκη για προωθημένη σπουδή της εκκλησιαστικής μουσικής, για εξειδίκευση σε επιμέρους τομείς της και για ενθάρρυνση της έρευνας και της χρηστής εφαρμογής των συμπερασμάτων της στην πράξη, οδήγησαν το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός στην απόφαση να οργανώσει το Π.Ε.Κ.Ε.Μ.

Το Πρόγραμμα προσφέρεται με την μορφή  υποτροφιών (20 τον αριθμό) και απευθύνεται τόσο σε Διπλωματούχους Βυζαντινής Μουσικής όσο και σε Πτυχιούχους των Μουσικών Τμημάτων των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναλόγων τμημάτων της αλλοδαπής.

Σκοπός είναι η εντρύφηση, η συμπλήρωση, η περαιτέρω κατάρτιση, η καλλιέργεια και η εφαρμογή διδακτικών πρακτικών δεξιοτήτων και η τεκμηριωμένη προσέγγιση των διαδικασιών και μηχανισμών επίλυσης ζητημάτων του ευρύτερου χώρου της Ψαλτικής.

Το εξειδικευμένο αυτό Πρόγραμμα στοχεύει στη συμπλήρωση και στην ανάπτυξη εκτεταμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα της εκκλησιαστικής μουσικής (θεωρητικά, πρακτικά, παλαιογραφικά, κωδικολογικά, φιλολογικά, βυζαντινού χορού), και στην εξειδίκευση μουσικολόγων, μουσικών και ψαλτών ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στους διάφορους τομείς της Ψαλτικής.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης  οι σπουδαστές γίνονται κοινωνοί της εξέλιξης της Ψαλτικής, των κατά καιρούς διαμορφούμενων τάσεών της (θεωρητικών και πρακτικών) και των νέων δρόμων που ανοίγονται με την γνώση και σωστή διαχείριση των δεδομένων των μουσικών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών. Αποκτούν εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις αλλά και ενδελεχή γνώση βασικών θεμάτων της Ψαλτικής.

Το Πρόγραμμα αναπτύσσει τις γνώσεις και ικανότητες των σπουδαστών σε θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας και εμπειρίας μέσω της επιβλεπόμενης πτυχιακής τους εργασίας. Η αξιολόγηση των μαθημάτων του Προγράμματος γίνεται μέσω γραπτών εργασιών, εξετάσεων, παρουσιάσεων και ερευνητικής πτυχιακής και πρακτικής άσκησης.

Για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το Πρόγραμμα πρέπει να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να επιτύχει στις προφορικές εξετάσεις που διενεργούνται. Οι εξ αλλοδαπής θα πρέπει να έχουν καλή γνώση, γραπτή και προφορική, της ελληνικής γλώσσας.

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του προγράμματος και το διδακτικό προσωπικό) έχει τον πλήρη ακαδημαϊκό έλεγχο του προγράμματος:

• Καθορίζει τη διδακτέα ύλη
• Ελέγχει την πρόοδο των σπουδαστών
• Εποπτεύει την αξιολόγηση και εγκρίνει τα αποτελέσματα
• Απονέμει Πιστοποίηση Παρακολούθησης Προγράμματος

 

Για διευκρινιστικές πληροφορίες περί του Προγράμματος στείλτε email στο pekem@stmaximthegreek.org ή τηλεφωνείστε στο 211 770 3553  (Ώρες επικοινωνίας: 10:00-12:00 και 18:00-20:00)