Project Description

ΠΑΝΑΓΙΑ
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Καθήλωσε το κοινό το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε το κοινό στο κάλεσμα να υμνήσει τη Μητέρα του κόσμου μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του Γιώργου Θεοφάνους στο ορατόριο «ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το τρίπτυχο εικόνας, μουσικής και θεατρικών δρώμενων καθήλωσε του θεατές που για 2 ολόκληρες ώρες ζούσαν με ένταση την κάθε στιγμή, συμμετέχοντας ενεργά στο έργο, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» και στην παράλληλη αναμετάδοση στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ο Γιώργος Θεοφάνους

Η ηθοποιός Μαριαλένα Ροζάκη

Στο πρώτο μέρος της παράστασης εξιστορήθηκε η διαδρομή της Παναγίας από την στιγμή που οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, την έφεραν στην ζωή ως τη στιγμή της κοιμήσεώς της. Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε η ιστορία της Αγίας Ζώνης και των επτά θαυματουργών εικόνων της, που φυλάσσονται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης

Η μεσόφωνος Ινές Ζήκου

Τα στιγμιότυπα από τους σταθμούς της ζωής της Μητέρας του Φωτός συνοδεύτηκαν από ποίηση και ύμνους που συνέθεσαν Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος μεγάλες σύγχρονες Αγιορείτικες Μορφές, όπως ο Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής, ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο Γέρων Θεόκλητος ο Διονυσιάτης, ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης, υμνογράφοι, όπως ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, αλλά και ποιητές όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κ.α.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος

Η Δέσποινα Ολυμπίου

Το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου παρακολούθησαν 5.000 άνθρωποι. Την Κίνηση και Χορογραφία ανέλαβε ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ την Σκηνική και Ενδυματολογική επιμέλεια η Άση Δημητρολοπούλου.

Τραγούδησαν:

Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ολυμπίου και ο Πέτρος Γαϊτάνος.
Βαρύτονος ο Κύρος Πατσαλίδης και μεσόφωνος η Ινές Ζήκου.

Η Πίτσα Παπαδοπούλου

Ο Μανώλης Μητσιάς

Συμμετείχαν:

Λυδία Σέρβου, Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους, Λαϊκή και Παραδοσιακή ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Κανών», Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Μικτή Νεανική Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα», Παιδική Χορωδία Δήμου Διονύσου.

Η Λυδία Σέρβου

Η Άντρεα Ιακωβίδου, από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας

Την Συμφωνική Ορχήστρα διηύθυνε ο Γιώργος Θεοφάνους με σολίστα τον Μιχαήλ Κολοκοτρώνη και ενορχηστρωτές τους Ντίνο Γιωργούντζο, Αντώνη Σουσάμογλου και Γιώργο Κάρβελο.

Ο Μάρκος Μιλτιάδους, από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας

Τις παραστάσεις διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων) και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Aρχιμανδρίτης Εφραίμ απουσίαζε λόγω ασθένειας και εκπροσωπήθηκε από τον ιερομόναχο πατέρα Ευδόκιμο.

Ο Ιερομόναχος π. Ευδόκιμος Βατοπαιδινός

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία

Μέγας Χορηγός: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Χορηγοί: Oceanco Ltd, J.M. Dolphin Transit Stores S.A., Cosmote, Consolidated Contractors Company, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, Christianity Art, Caravel Travel

Χορηγοί Επικοινωνίας: Διαδικτυακό Περιοδικό «Πεμπτουσία», Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία», Real FM, Κυριακάτικη Δημοκρατία, Ρ/Σ Εκκλησίας της Ελλάδος, Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία 91.2 FM», Rise TV, Astra TV, Ηλέκτρα Ραδιοτηλεόραση, «Ρομφαία» 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων, Βήμα Ορθοδοξίας, Direction Business Network, Notice Content & Service