Project Description

Η τηλεόραση της Πεμπτουσίας εγκαινιάζει μία νέα εκπομπή, σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκπομπή «Εικαστικές Ανιχνεύσεις» ο Δημήτρης Παυλόπουλος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει πρόσωπα και θέματα που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και αρχιτεκτονικής από τον 19ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

Πατήστε στην εικόνα για να παρακολουθήσετε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής στο On Demand περιεχόμενο της pemptousia.tv:

Μέσα από συναντήσεις με εικαστικούς δημιουργούς και τις θεωρήσεις που αυτές προκαλούν στη ζωή και στα έργα τους, ο κ. Παυλόπουλος και οι καλεσμένοι της εκπομπής, ιχνηλατούν κρίσιμα εικαστικά ζητήματα που πιθανόν να μην έχουν αποτελέσει αντικείμενα ειδικού προβληματισμού.

Στην πρώτη εκπομπή, με θέμα «Εικαστικές Παρεμβάσεις στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ» καλεσμένος είναι ο Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, την εποχή της πανδημίας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων, το οποίο οφείλεται σε πρωτοβουλία του κ. Χαλδαιάκη τότε κοσμήτορα της Σχολής. Πρόκειται για ζωγραφικά και γλυπτά, έργα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, στο κτήριο της Σχολής και στη Βιβλιοθήκη της, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς, ενώ τα προσχέδιά τους εγκρίθηκαν από επιτροπή των καθηγητών Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής. Το πρόγραμμα και η απήχησή του παρουσιάζονται μέσα από τη συζήτηση.