Project Description

Βραβείο Κοινού, 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας
Βραβείο Κοινού, 15o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
Eπίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φοίνιξ, 2021
Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fresco, 2021
Επίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Religion Today”, 2021
Eπίσημη Συμμετοχή, Xριστιανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφο Great Lakes, 2021

 

Ο Άνθρωπος του Θεού
(Μan of God)

Σχεδόν 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, η γεμάτη δοκιμασίες, αλλά και αλτρουισμό ζωή του πρωτοπόρου Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, που έχει εμπνεύσει αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και βρίσκει τον ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του ταλαντούχου Άρη Σερβετάλη (Μήλα, Άλπεις).

Το εξαιρετικό, πολυπληθές καστ αποτελείται από τους διεθνούς φήμης ηθοποιούς Alexander Petrov (Ice) και Mickey Rourke (The Wrestler) και τους Έλληνες: Χρήστο Λούλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Γιάννη Αναστασάκη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Μητρούση, Μιχάλη Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, Μάνο Γαβρά, Σαράντο Γεωγλερή και Παναγιώτη Μαρίνο.

Τη φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή που βασίζεται στη συγκλονιστική προσωπικότητα και ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, του ιερέα των απλών ανθρώπων, που παρά τις δυσκολίες έμεινε πιστός στα ιδανικά του και δεν δίστασε να «επαναστατήσει» απέναντι στον συντηρητισμό της εποχής, ιδρύοντας το πρώτο γυναικείο μοναστήρι, σκηνοθετεί η σερβικής καταγωγής Yelena Popovic που υπογράφει και το σενάριο.

Η ταινία γυρίστηκε σε μέρη που έζησε και έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και φυσικά την Αίγινα, όπου ίδρυσε το φημισμένο μοναστήρι του, έναν τόπο προσκυνήματος για πιστούς από όλο τον κόσμο. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Ζbigniew Preisner, με τη συμμετοχή της Αυστραλής μουσικού και τραγουδίστριας Lisa Gerrard και του αριστοτέχνη σολίστ στο κανονάκι Πάνου Δημητρακόπουλου.

Μια οικουμενική ιστορία εθνικής κληρονομιάς, που αγγίζει όλους τους ανθρώπους, ένα μήνυμα ελπίδας, ένας ύμνος στην ακεραιότητα και την πίστη που εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα και γίνεται η κινητήριος δύναμη που μας βοηθάει να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια. Μία ταινία που εμπνέει μέσα από τη ρήξη του πρωταγωνιστή της με το κατεστημένο και την αφετηρία μιας νέας εποχής για την εκκλησία.

Σύνοψη
Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά το θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Διάρκεια: 109’

26 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

#manofgodthemovie

Visit
Facebook:@manofgodthemoviegreece
Instagram:@manofgodthemoviegreece

Σημείωμα της δημιουργού YelenaPopovic
Στα τέλη του 2012, επισκέφθηκα την πόλη όπου γεννήθηκα, το Βελιγράδι. Μετά από 19 χρόνια στο Λος Άντζελες, κατάφερα να πάρω την πράσινη κάρτα και μπορούσα να ταξιδέψω. Δεν είχα δει τον πατέρα μου για 10 χρόνια και πριν προλάβω να τον δω, έφυγε από τη ζωή. Δεν μπορούσα να παρευρεθώ στην κηδεία του, αλλά επιτέλους πήγαινα στο Βελιγράδι, για το μνημόσυνό του. Ένα από τα πράγματα με τα οποία είμαι εξοικειωμένη είναι ο πόνος και η αδικία. Και η ελπίδα και η πίστη που είναι τα μόνα μέσα για να ζούμε και να προχωράμε μπροστά. Μερικοί άνθρωποι, όπως εγώ, απολαμβάνουν να διαβάζουν για τις ζωές των αγίων γιατί εκεί βρίσκουν παρηγοριά στα βάσανά τους και ελπίδα στην πίστη τους, την αγάπη και την επιμονή. Ένας Άγιος για τον οποίο είχα ακούσει, αλλά δεν είχα διαβάσει κάτι μέχρι τότε ήταν ο Άγιος Νεκτάριος. Πήρα ένα βιβλίο στο Βελιγράδι και άρχισα να διαβάζω την ιστορία του στο αεροπλάνο, καθώς επέστρεφα στο Λος Άντζελες. Κάθε λέξη στο βιβλίο μού μίλησε σαν να ήταν γραμμένη μέσα στην ψυχή μου. Δεν μπορούσα να αφήσω το βιβλίο μέχρι που το τελείωσα και η σκέψη να κάνω μια ταινία για αυτή την εμπνευσμένη ιστορία με στοίχειωνε για έναν χρόνο. Μετά από ενδελεχή έρευνα για τη ζωή του, από τα βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος ή άλλοι για αυτόν, αλλά και μέσα από συζητήσεις με μοναχούς, επέστρεψα στην Αίγινα με μία λεπτομερή σύνοψη του σεναρίου. Τον Ιούνιο του 2016 μετακόμισα στην Ελλάδα για να κάνω την ταινία. Η ταινία υιοθετεί ένα ρεαλιστικό και προσωπικό τόνο προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία του και να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα, τα βάσανα, τις δοκιμασίες του. Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Στις μέρες μας, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, αυτόν τον απλό άνθρωποι που έζησε ανάμεσα μας, πριν από μερικά χρόνια, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Αντλούμε δύναμη από τους βίους των αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας. YelenaPopovic

Οι Βασικοί Χαρακτήρες

Άγιος Νεκτάριος

Χωρίς γαλήνη στην καρδιά σας δεν θα μπορέσετε ποτέ να μάθετε την αλήθεια.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα έγραφα σενάριο για κάποιον Άγιο, παρόλο που έχω πίστη και είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας. Είχα σκεφτεί ότι θα έγραφα ιστορίες που θα εμπνέουν τους ανθρώπους για να βλέπουν τα πράγματα θετικά» λέει η δημιουργός της ταινίας. Για τη συγγραφή του σεναρίου η δημιουργός έκανε ενδελεχή έρευνα στο πρωτοποριακό έργο του Αγίου, που στάθηκε στο πλάι των γυναικών και των αδύναμων σε όλη του τη ζωή. Διάβασα και ένα βιβλίο, που περιλάμβανε όλες τις επιστολές που έγραψε προς τις μοναχές, εκείνη την εποχή στην Αίγινα. Τα δικά του λόγια ήταν στα γραπτά και η προσωπικότητα του αναδείχθηκε μέσω αυτών με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ποιος ήταν, τι πίστευε και τι εκπροσωπούσε. Αυτό βοήθησε πολύ να αποσαφηνίσω πολλά πράγματα στο μυαλό μου για τον Άγιο» επισημαίνει η Popovic.
Η ολοκλήρωση του σεναρίου και η διαδρομή της ταινίας πριν το γύρισμα την έφερε κοντά στον πολυσχιδή ερμηνευτή Άρη Σερβετάλη, που επιλέχθηκε για να υποδυθεί τον Άγιο Νεκτάριο.«H Yelena Popovic αρχικά με είχε προσεγγίσει, για να συμμετέχω στην ταινία με οποιονδήποτε ρόλο και, αφού δήλωσα τη διαθεσιμότητά μου, μου είπε να υποδυθώ τελικά τον Άγιο. Στην αρχή δυσκολεύτηκα, μετά το αποδέχτηκα και το είδα σαν μία ευλογία να έρθω σε επαφή με τη σκέψη του και όλο αυτό το υλικό. Ήταν για μένα πολύ μεγάλο δώρο να μελετήσω τη ζωή του» λέει ο πρωταγωνιστής. Πριν την ταινία, ο ηθοποιός ήξερε κάποια λίγα πράγματα για τη ζωή του Αγίου. Ακολούθησε έρευνα από πλευράς του, καθώς ο Άγιος ήταν πολυγραφότατος, και υπήρχαν αρκετά βιβλία που τον βοήθησαν να μπει στο πνεύμα του. «Θυσιαζόταν, ο προσωπικός του χρόνος ήταν αφιερωμένος στην επαφή του με τον Θεό, έκανε αγρυπνίες». Στην πορεία της προετοιμασίας για τον ρόλο, ο ηθοποιός επηρεάστηκε από τη στάση του Αγίου: «Προσπάθησα να ακολουθήσω τον αγώνα ενός ορθόδοξου χριστιανού σε σχέση με την επαφή του με τον Θεό, προσπάθησα η διαδρομή του να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για την προσωπική μου ζωή. Προσπάθησα έστω και να αφουγκραστώ πώς εμπιστεύτηκε όλη του τη ζωή στην πρόνοια του Θεού και πώς μέσα από αυτό ενδυναμώθηκε, φωτίστηκε και βοήθησε όλο αυτόν τον κόσμο». Η εμπειρία αυτής της συμμετοχής του και μάλιστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Άγιο που έγινε ένα πρόσωπο οικείο και πολύ ζωντανό. «Είναι σαν να έχεις γνωρίσει ένα φίλο και να αισθάνεσαι ότι αυτή η σχέση είναι αιώνια. Είδα πώς αφήνεται κάποιος μέσα στις κακουχίες να εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο τον Θεό και να παίρνει θέση σε σχέση με την εχθρότητα, αλλά όχι με τα πρόσωπα. Πώς είναι να μπορεί κανείς να παίρνει θέση απέναντι στην πράξη και όχι στο πρόσωπο. Εμείς είμαστε εμπαθείς. Ο Άγιος είχε βγει από αυτό». Η συνεργασία της Popovic με τον πρωταγωνιστή ήταν υποδειγματική. «Αν επιλέξεις τον σωστό ηθοποιό δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά αργότερα. Το αποτέλεσμα βγαίνει μαγικό. Θέλουμε να φέρουμε το κοινό να αντιληφθεί την ιστορία εκ των έσω, γι΄ αυτό χρειάζονται ηθοποιοί που χωρίς να μιλάνε σε κάνουν να πιστεύεις ότι είναι οι χαρακτήρες που υποδύονται. Ο Άρης Σερβετάλης είναι ιδανικός, γιατί χωρίς να πει τίποτα, σε κάνει να πιστεύεις ότι πραγματικά είναι ο Άγιος Νεκτάριος» επισημαίνει η σκηνοθέτιδα. «Η συνεργασία με τη δημιουργό ήταν πολύ καλή, είναι δύσκολο να κάνεις τέτοια ταινία. Χρειάζεται μία πίστη για να το κάνεις αυτό, είναι λεπτό ζήτημα. Η αισθητική της και η ματιά της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μου έδωσε χώρο και χρόνο να βρω πώς θα τοποθετηθώ μέσα σε αυτό. Πρώτη φορά υποδύομαι χαρακτήρα σε ξένη γλώσσα. Με βοήθησε πολύ» δηλώνει ο πρωταγωνιστής.

Κώστας

Αν μου είχαν κάνει όσα έκαναν σε εσάς δεν θα πήγαινα άλλο στην Εκκλησία.

Τον ρόλο του πιστού βοηθού του Αγίου Νεκταρίου υποδύεται ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός Αlexander Petrov που ενθουσιάστηκε με την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. «Λειτουργώ με διαίσθηση. Αμέσως αντιλαμβάνομαι αν ο ρόλος είναι για μένα ή όχι. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι ο ρόλος είναι για μένα. Η καραντίνα μου έδωσε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστώ, να μάθω τη γλώσσα, να δουλέψω τον ρόλο κτλ. Είναι ο πρώτος ρόλος μου στα αγγλικά, είναι μια νέα εμπειρία και είχα καιρό να αισθανθώ να με διαπερνά αυτό το παιδικό ρίγος. Είναι μια ταινία με βάθος και χρειάστηκε να μπω βαθιά στον ρόλο. Με στήριξε η Yelena και ολόκληρη η ομάδα». Όσο για την επίδραση που είχε πάνω του η ταραχώδης ιστορία, αλλά και ο ρόλος του στο πλάι του Αγίου, ο ηθοποιός δηλώνει: «Η ιστορία αυτού του ανθρώπου που υποδύομαι, με έχει επηρεάσει βαθιά. Περνάω μία εσωτερική κάθαρση. Κάθε ρόλος σου μαθαίνει κάτι καινούριο, αποκτάς καινούριες εμπειρίες. Αυτός ο ρόλος με επηρέασε πολύ δυνατά. Παίρνω απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, που κάνω συχνά στον εαυτό μου».

 

Ο παράλυτος άντρας – Το ύστατο θαύμα

Άγιε άνθρωπε του Θεού, μπορείς να προσευχηθείς για μένα;

Τον συγκλονιστικό ρόλο του παράλυτου άντρα που ευεργετείται από τον Άγιο Νεκτάριο την ύστατη στιγμή, στην κορύφωση της ταινίας, υποδύεται ο Mickey Rourke. Η δημιουργός εξηγεί την απόφαση της να συνεργαστεί με τον διάσημο και σπουδαίο χολιγουντιανό ηθοποιό: «Είναι μερικά στάδια που εξασφαλίζουν ότι πολλοί θα δουν την ταινία σου. Η διανομή των ρόλων είναι ένα από αυτά. Σίγουρα οι αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί βοηθούν πολύ. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να το προσπαθήσω αυτό και το πέτυχα. Είμαι πολύ χαρούμενη με τις επιλογές που κάναμε με τους ξένους ηθοποιούς, όπως ο Mickey Rourke, που υποδύεται τον παράλυτο στην ταινία. Είναι σπουδαίος ηθοποιός και ιδανικός για τον ρόλο». Όσο για τη χρονοβόρα και επίμονη διαδικασία να εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο όνομα, η Popovic νιώθει ότι άξιζε τον κόπο: «Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις διάσημους ηθοποιούς και να τους ζητήσεις να διαβάσουν το σενάριο. Προφανώς, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, πρέπει να περάσεις από το πρακτορείο τους, να καταφέρεις να επικοινωνήσεις με τον ατζέντη για να ενδιαφερθεί να δείξει το σενάριο στον καλλιτέχνη. Στην περίπτωση του Rourke, τους άρεσε το σενάριο και ενδιαφέρθηκαν να το κάνουν. Ο Mickey Rourke όταν διάβασε το σενάριο δήλωσε ότι μπορεί να ταυτιστεί με τον ρόλο. Ότι τον καταλαβαίνει και ότι μπορεί να δουλέψει με τον χαρακτήρα, που τον εμπνέει και τον καταλαβαίνει σε βάθος». Ο Mickey Rourke ενθουσιάστηκε με το σενάριο και τη σκηνοθετική ματιά της δημιουργού και είναι ευγνώμων για την αφορμή να γνωρίσει την ζωή του Αγίου Νεκταρίου και να συγκλονιστεί από την ταπεινή ζωή του: «Η Popovic είναι ο κύριος λόγος που συμμετέχω. Η καρδιά της είναι ακέραιη. Δεν είναι μια ταινία που αποσκοπεί στα χρήματα. Έχει πνευματικότητα, εντιμότητα, ειδικά αυτές τις άσχημες εποχές. Η Popovic κάνει ταινίες στις οποίες πιστεύει». Η ζωή του διάσημου ηθοποιού του επιφύλασσε πολλές περιπέτειες και ο ίδιος εξομολογείται πως για εκείνον η πίστη εμπνέει τους ανθρώπους στα δύσκολα: «Στη ζωή υπάρχουν μικρά θαύματα και μεγάλα. Τα έχω βιώσει και τα δύο και πιστεύω στα θαύματα. Δεν πιστεύω στην τύχη, στα χρήματα και τη δύναμη. Πιστεύω στις αποφάσεις που παίρνεις στη ζωή. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής, πιστός και να έχεις αγάπη στην καρδιά. Να νοιάζεσαι για αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί από εσένα. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Κι όταν κατεβαίνει, γκρεμίζεται πραγματικά».

Πρόεδρος Ριζαρείου Σχολής

Μακάρι να είχα πίστη και να πίστευα, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ τη λογική.

Τον ρόλο του αντίποδα του Αγίου Νεκταρίου, όσο δίδασκε στη Ριζάρειο Σχολή, υποδύεται ο Χρήστος Λούλης, που παίζει τον διευθυντή της Σχολής. Ενώ είναι και οι δύο αφοσιωμένοι στο καθήκον, η προσέγγισή τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο Χρήστος είναι ένας κοσμικός άνθρωπος, ορθολογιστής και πρακτικός. Είναι επιφυλακτικός απέναντι στην Εκκλησία. Έτσι, η κόντρα μεταξύ των δύο αντρών ήταν αναπόφευκτη.«Πήγαζε από τη θεμελιώδη διαφορά τους στο πώς έβλεπαν τον κόσμο. Ο Νεκτάριος ήταν ανιδιοτελής, αφοσιωμένος στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Ο Χρήστος, από την άλλη, ήταν σκληρός. Πίστευε στην τιμωρία, στην κατά γράμμα τήρηση των κανόνων. Κάθε φορά που ο Νεκτάριος παρέκκλινε της γραμμής του κανόνα, ο Χρήστος ένιωθε άβολα. Αισθανόταν ότι έπρεπε να τον επαναφέρει στην τάξη. Ποιος ξέρει τι του θύμιζε, τι φοβόταν. Όμως, ο Νεκτάριος πάντα λογοδοτούσε αλλού». Ο Χρήστος Λούλης εξηγεί ότι η ταινία δεν είναι μια αγιογραφία: «Βλέπουμε έναν άνθρωπο, όχι έναν άγιο. Συχνά σκέφτομαι ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ιστορία, τόσο ευρύ πνεύμα, που έχει άπειρες ιστορίες ανθρώπων και θεών, που θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες και να ειπωθούν ξανά μέσω της τέχνης. Ίσως, η ταινία δώσει άλλη πνοή προς αυτή την κατεύθυνση».

Μουσική

Ο θρυλικός Πολωνός συνθέτης Zbigniew Preisner, που έχει γράψει για τον Krzysztof Kieslowski, ανέλαβε τη μουσική της ταινίας. «Ο Preisner, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, συμφώνησε να συνθέσει τη μουσική για την ταινία. Η μουσική είναι πολύ σημαντική για την ταινία αυτή» δηλώνει η δημιουργός. «Δεν αρκεί μόνο το σενάριο, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, τα πάντα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλής ταινίας. Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με ανθρώπους. Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία και απίστευτο ταλέντο». «Η μουσική για τον Άγιο Νεκτάριο πρέπει να είναι πολύ πνευματική» επισημαίνει ο διάσημος συνθέτης. «Πρώτα έλαβα το σενάριο και μου άρεσε πάρα πολύ. Μετά μίλησα με τον Yelena διαδικτυακά και με την πρώτη ευκαιρία ήρθα στην Αθήνα και τη συνάντησα. Είναι σημαντική ταινία. Επειδή η ιστορία του δείχνει πώς πρέπει να λειτουργεί η θρησκεία και η εκκλησία για τους ανθρώπους, πώς πρέπει να προστατεύει τους αδύναμους». Όσο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ταινίας ο Preisner δηλώνει: «Δημιουργώ ανάλογα με τη συζήτηση που κάνω με τον σκηνοθέτη. Η μουσική στην ταινία είναι μεταφυσική, πνευματική και έχει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού για να μας μεταφέρει στον κόσμο της ιστορίας. Λειτουργεί σαν ένας από τους ήρωες της ταινίας».

Κοστούμια

Η καταξιωμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Εύα Νάθενα ανέλαβε τα κοστούμια της απαιτητικής αυτής κινηματογραφικής μεταφοράς. Η Popovic δηλώνει ενθουσιασμένη με τη συνεργασία: «Είναι απίστευτη, έκανε φανταστική δουλειά. Η ταινία αναφέρεται σε συγκεκριμένη εποχή, οπότε πραγματικά χρειάζεται κάποιον που το αντιλαμβάνεται αυτό. Είναι κορυφαία στην Ελλάδα. Τη σέβομαι πολύ. Κάναμε πολλές πρόβες για να πάρουμε μια γεύση». Η ενδυματολόγος Εύα Νάθενα είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει σε μία πολύ ιδιαίτερη ενδυματολογικά περιοχή: «Μελέτησα τα ιερατικά ρούχα και μπήκα σε έναν κόσμο ολόκληρο. Μαθήτευσα δίπλα σε έναν άνθρωπο, τον Γεώργιο Μανώλη, που σε λίγο καιρό θα χειροτονηθεί, θα πάρει το χρίσμα. Του χρωστάω πολλά. Όταν του ζητήσαμε να είναι μαζί μας σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, το έκανε με μεγάλη χαρά και αυταπάρνηση. Αυτή η ταινία έγινε τελικά μαθητεία και για εκείνον και για εμάς»
Το μήνυμα της ταινίας

Η επική ιστορία παρακολουθεί τον Άγιο Νεκτάριο να εκδιώκεται από την Αλεξάνδρεια από τους διεκδικητές του θρόνου του Πατριάρχη Αιγύπτου, να καταλήγει στην Αθήνα, όπου παράγει σπουδαίο παιδαγωγικό και συγγραφικό έργο, να βρίσκει καταφύγιο στην Αίγινα και να αφήνει την τελευταία του πνοή στο Αρεταίειο νοσοκομείο, κάνοντας ένα τελευταίο θαύμα. Μέσα από όλα αυτά τα επεισόδια, τα μηνύματα της ταινίας είναι παγκόσμια και ισχυρά. Η δημιουργός τονίζει ότι μέσα από την ιστορία διαφαίνεται ότι «ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας. Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Η ιστορία του είναι παγκόσμια. Αυτό με ενέπνευσε να κάνω μια ταινία για αυτόν. Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, τον θρησκευτικό προσανατολισμό, ο κόσμος θα ταυτιστεί μαζί του και πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν, παρακολουθώντας την ιστορία του. Θα εμπνεύσει ανθρώπους. Γι΄ αυτό νομίζω ότι η ταινία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Η ιστορία του πρέπει να ειπωθεί παντού και θα έχει αντίκτυπο». Η γεμάτη δοκιμασίες ζωή του Αγίου Νεκταρίου μας υπενθυμίζει την αξία που έχει το ήθος, η ταπεινότητα και η αφοσίωση. «Το μήνυμα είναι πολλαπλό. Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε, να συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα με πίστη για να αποκαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Είναι δύσκολο αλλά και είναι ο μόνος τρόπος» επισημαίνει ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης. Ο Zbigniew Preisner αναγνώρισε την ουσία της πίστης σε μια ανώτερη δύναμη, μέσα από τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και δηλώνει: «Όποιος δεν είναι φανατικός, θα καταλάβει το μήνυμα της ταινίας. Η ταινία αφορά έναν Άγιο που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ». H δημιουργός Υelena Popovic καταλήγει για το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει μέσα από τη μεταφορά της ζωής του Αγίου στη μεγάλη οθόνη: «Οι θεατές θα αντλήσουν δύναμη από την ταινία. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουμε αδικία, δυσκολίες και προβλήματα. Μερικές φορές φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Νομίζω ότι η ταινία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μην τα παρατήσουν, να συνεχίσουν να πολεμούν, να ζουν και να γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα κάποιος άλλος εκεί έξω που αντιμετωπίζει δυσκολίες, ίσως μεγαλύτερες, και που θα δώσει ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι, ώστε να αποκτήσουν τη ζωή που θέλουν και επιθυμούν. Οι θεατές θα αντλήσουν θάρρος».

 

Trivia

• Η δημιουργός σκέφτηκε για πρώτη φορά να κάνει αυτή την ταινία το 2012 και αφιέρωσε τα επόμενα 9 χρόνια στην εκπλήρωση αυτού του ονείρου.

• Για τις ανάγκες της ταινίας επιστρατεύτηκαν πάνω από 100 ηθοποιοί, πάνω από 500 κομπάρσοι και πάνω από 200 επαγγελματίες του κινηματογράφου.

• Η ταινία χρειάστηκε 36 μέρες γυρισμάτων σε διάστημα 6 εβδομάδων.

• Δύο καταλυτικές σκηνές έχουν γυριστεί σε πραγματικές τοποθεσίες, όπου είχε ζήσει ο Άγιος Νεκτάριος. Πρόκειται για το υπνοδωμάτιο του Αγίου στο μοναστήρι της Αίγινας, όπου ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης είναι ξαπλωμένος στο αληθινό κρεβάτι του Αγίου και το μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας, όπου ο ήρωας προσεύχεται μπροστά στην πραγματική εικόνα της Παναγίας Χρυσολεοντίσσης.

• Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η παραγωγή κατάφερε να κάνει γύρισμα στην Αθήνα για ένα διήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ όλες οι διπλανές περιοχές είχαν κατακλυστεί από βροχή.

• Η παραγωγή της μουσικής επένδυσης έγινε στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Αυστραλία. Η ελληνική χορωδία και το κανονάκι ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα, η πολωνική συμφωνική ορχήστρα στην Πολωνία και τα φωνητικά της σολίστ Lisa Gerrard στην Αυστραλία.

Συντελεστές

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Yelena Popovic Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος. Μουσική: Zbigniew Preisner Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης Κοστούμια: Εύα Νάθενα Παραγωγή: Simeon Entertainment, View Master Films Παραγωγή – σε συνεργασία με: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, Eurogroup Ltd Mε την υποστήριξη των: Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Deep Dream, Ingenuity-FO, NP Ασφαλιστική, Ασφάλειαι Μινέττα, ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), ΕΚΚ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

#manofgodthemovie