Project Description

ASCETICEXPERIENCE (www.asceticexperience.com)

 

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από ειδικούς και μη ως «εποχή της εικόνας». Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να βλέπουν εικόνες παρά να διαβάζουν κείμενα, θέλουν να εκφράζονται κυρίως μέσα από εικόνες παρά με λόγια. Η δύναμη της εικόνας κυριαρχεί στον πολιτισμό μας, καλώς ή κακώς.

Η χριστιανική παράδοση μάς διδάσκει με σαφή τρόπο ότι η Εκκλησία πάντοτε αναζητούσε τον κατάλληλο τρόπο για να μεταδώσει το μήνυμα της ανθρώπινης σωτηρίας. Ο λόγος, η μουσική, η εικόνα, ήταν όλα τους μέσα που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από τους εκκλησιαστικούς ποιμένες και θεολόγους για την απόδοση της διδασκαλίας της.

Μέσα στο πνεύμα αυτό ακριβώς, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα φωτογραφίας asceticexperience.com. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ψηφιακή «φωτογραφική έκθεση», που διαρκώς επεκτείνεται και αποτυπώνει στιγμές από την καθημερινότητα της Αθωνικής πολιτείας. Οι φωτογράφοι, μοναχοί και κοσμικοί, προσφέρουν μέσα από το φακό τους τα πρόσωπα, τα κτίρια, τη φύση ενός μοναδικού παγκοσμίως τόπου, στον οποίο το γήινο συναντά το αιώνιο. Ο επισκέπτης μεταφέρεται έτσι σε μια διάσταση, όπου τα πάντα μοιάζουν γνώριμα αλλά ανάγονται σ’ αυτό που τα υπερβαίνει: τον προορισμό της κτίσης, το Θεό.

Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από σύντομα κείμενα, ως ένα είδος υπομνηματισμού σ’ αυτό που τα μάτια βλέπουν. Ο λόγος προέρχεται από την εκκλησιαστική διδασκαλία και συμπληρώνει το ξεχωριστό βάθος που ανοίγει κάθε εικόνα. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα σύνολο εύληπτων και ευσύνοπτων μηνυμάτων, μεστών από νοήματα ζωής, μέσα σ’ έναν κόσμο που ταλαιπωρείται αναζητώντας τον προορισμό του.