Project Description

 

Η ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους έγινε ντοκιμαντέρ από το Iνστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και ταξιδεύοντας στην Ευρώπη απέσπασε πέντε βραβεία από την επιτροπή του London Greek Film Festival την Άνοιξη του 2020.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ δόθηκαν τέσσερα βραβεία για το ντοκιμαντέρ «Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής»  και ένα βραβείο για το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι, «Μια προσευχή για όλους» με στίχους του ίδιου του Γέροντα, από το βιβλίο «Γέροντας Ιωσήφ – Επιστολές και Ποιήματα».

Οι διοργανωτές του 13ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival), ανακοίνωσαν τους νικητές των Βραβείων «Odysseus», η τελετή των οποίων θα παρουσιάστηκε διαδικτυακά στα μέσα Μαΐου του 2020 εξαιτίας των κυβερνητικών οδηγιών σχετικά με τον κορωνοϊό, για τα θέατρα και τους κινηματογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κριτική επιτροπή απένειμε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στην παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον χολιγουντιανό ηθοποιό και τραγουδιστή, Jonathan Jackson για το ρόλο του Αγίου Ιωσήφ στο ντοκιμαντέρ.
Επιπλέον, απονεμήθηκε Βραβείο Ειδικής Μνείας στους μοναχούς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, για την επιμέλεια, και τη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ, ενώ Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στους ίδιους μοναχούς για την πνευματική και κοινωνική τους συμβολή σε όλον τον κόσμο

Η ζωή και η πλούσια πνευματική παρακαταθήκη που άφησε ο μεγάλος αυτός ασκητής του Αγίου Όρους παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο : «Γέροντας Ιωσήφ, ο Ησυχαστής».
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στο Άγιο Όρος, στην γενέτειρά του αλλά και σε τόπους με τους οποίους συνδέθηκε.
Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ασκητικοί του αγώνες στα πιο ερημικά μέρη του Αγίου Όρους. Η ζωή του δραματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, από τον Χολιγουντιανό ηθοποιό Jonathan Jackson (βραβευμένο με 5 EMMY).

Είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την κρυμμένη ασκητική ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.
Το ντοκιμαντέρ αυτό περιέχει σκηνές από τα παιδικά του χρόνια στο νησί της Πάρου, τη μετάβαση του στην Αθήνα και τις δραστηριότητές του εκεί  αλλά και την ζωή του στο Άγιον Όρος.
Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι το ντοκιμαντέρ αυτό βοήθησε πολύ κόσμο να αντιληφθεί τη ζωή ενός Οσίου Γέροντα που με την άσκηση, την υπακοή και την προσευχή ενέπνευσε μοναχούς και λαό. Την ευθύνη το σενάριο και την επιμέλεια είχε η ΙΜΜ Βατοπαιδίου και την Παραγωγή το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Την  Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, όπως αυτή είχε προαναγγελθεί δια στόματος Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 20 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 10/3/2020.
Σημαντικό στιγμιότυπο στο ντοκιμαντέρ είναι και η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη, του Γέροντα που  αγιοκατάχθηκε επίσης πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παραγωγή Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
Σενάριο/σκηνοθεσία/επιμέλεια ΙΜΜ Βατοπαιδίου
Προώθηση επικοινωνία Sceptic Production

Δείτε το τρέιλερ από το ντοκιμαντέρ